3 osvědčené recepty na zavařování okurek

 

Kdo již někdy zavařoval okurky ví, že základ spočívá v nálevu a použitém koření. Samozřejmě, můžeme koupit již připravenou směs v prášku. Sami ale porovnejte a zjistíte, že to není to pravé ořechové. Do správných okurek patří pepř, nové koření, hořčičné semínko a další ingredience. 

V případě domácího láku na okurky můžeme dělit na dvě možnosti. Směs koření si připravíte do každé sklenice zvlášť, nebo vaříte koření i s nálevem v jednom hrnci. Rozdíl poznáte na první pohled. Ingredience v každé sklenici zvlášť nejenže okurky perfektně ochutí, ale zároveň pěkně vypadá. Nicméně každému podle jeho chuti.

Vybrali jsme pro vás tři osvědčené recepty na lák od okurek. Jsou snadné, levné a garantujeme vám, že právě vaše okurky udělají parádu na každém stole a budou chutnat s uzeným i v bramborovém salátu. 

nakladane-okurky-header

Zdravé a očištěné okurky jsou základem dobrého láku.


 

babiččiny okurky

Osvědčený recept našich babiček. Jeho výroba je snadná a rychlá. Směs koření vaříte společně s nálevem a následně zaléváte. Nálev je na zhruba 3,5 kg okurek. 

Ingredience

  • 2,3 litru vody
  • 0,5 litru octa
  • 200 g cukru
  • 60 g soli
  • 20 tablet cukerinu
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžičku celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžičku hořčičného semínka
  • mrkev
  • cibuli 

 

Před vařením samotného nálevu okurky pečlivě omyjte a několikrát propíchněte slupku vidličkou. Propíchnutím docílíte toho, že okurka nasákne nálevem a bude tak akorát křupavá. Mezi okurky narovnejte kolečka cibule a kostičky mrkve. Na chuť můžete přidat i kousek feferonky. 

Nálev připravíte svařením vody s octem a koření (cukr, sůl, cukerin, bobkový list, pepř, nové koření, hořčice). Nálevem zalijte okurky s cibulí a mrkví a sterilujte 20 minut při 80 stupních. 

Tento nálev ocení zejména ti, kteří nemají rádi kopr. Ano. V celém nálevu nemusíte o kopr ani zavadit. Jistě, nic jím nezkazíte, ale nemáte-li tuto zeleninu rádi, nálev se obejde i bez ní. 

nakladane-okurky-1

S lákem od našich babiček rozhodně nezkazíte žádný obložený chlebíček.


 

pikantní nálev s chilli papričkou

Okurky pro pravýho chlapa. Ideální s uzeným nebo jinou masovou pochutinou. Rozhodně nedoporučujeme dávat do bramborového salátu. Příprava je podobná jako u minulého nálevu, v detailech se ale liší. Nálev je na 3 kg okurek. Tak jdeme na to. 

ingredience

  • 2 litry vody
  • 600 mililitrů octa
  • 80 g soli
  • 150 g cukru
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 25 ks cukerinu
  • kopr
  • křen
  • cibule
  • mrkev

do každé sklenice

  • 10 kuliček celého pepře
  • 9 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 chilli paprička

 

Ano, jak jsme říkali. Tenhle nálev na vás půjde pěkně zostra. Začneme klasicky čištěním okurek. Lák připravíme svařením vody, octa, soli a cukru s hořčičným semínkem. Až stáhnete nálev ze sporáku, rozpusttě v něm cukerin.

Do každé sklenice připravte mimo okurek pepř, nové koření, bobkový list a chilli papričku. Sílu chilli papričky necháme na vás. Paprička se v láku rozleží a její síla se znásobí. Nevolte tedy extrémně pálivé odrůdy. Směs ve sklenicích zalijte lákem a sterilujte 20 minut při 85 stupních.

Takto naložené okurky se budou vyjímat na luxusních chlebíčcích s jemně pálivou pomazánkou, kde podtrhnou její chuť. Věříme, že s těmito okurkami vám nároční ochutnávačí utrhnou ruce. Dobrou chuť. 

nakladane-okurky-2

Okurky naložené v pikantním láku chutnají skvěle s klobáskami nebo uzeným masem.


 

lety ověřená klasika

Tenhle nálev nezkazíte. Ideální a léty prověřená klasika, kterou nezkazí ani začátečníci v zavařování okurek. I přes svoji jednoduchost je nálev chutný a jemný. Nálev je na 7 kg okurek.

ingredience

  • 50 cukerinů
  • 300 g cukru
  • 120 g soli
  • 1 litr octa
  • 4 litry vody

do každé sklenice

  • kulička nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • hořčičné semínko
  • snítka kopru
  • kousek cibule
  • půlka bobkového listu

 

Výhoda tohoto receptu spočívá v jeho jednoduchosti. Všeho stačí dát tak nějak přiměřeně a nemáte co zkazit. Začnete klasicky. Okurky pořádně omyjete, ideálně vydrhněte kartáčkem. Můžete je lehce napíchat, aby se v láku lépe proležely. 

Suroviny na nálev smíchejte a asi 5 minut povařte nálev. Do každé sklenice vložte koření a zeleninu. Přidejte okurky tak, aby sklenice byla pořádně napěchovaná, a zalijte lákem. Sterilujte při 85 stupních zhruba 25 minut. 

Takto upravené okurky se hodí ke každé příležitosti. Nezklamnou při konzumaci na syrovo, ani při podávání na chlebíčcích či v bramborovém salátu. Zkrátka lety prověřená klasika, která vás nemá šanci zklamat. 

banner-eshop

To by pro dnešek bylo vše. Máte svoje vlastní recepty nebo jste zkusili ty naše? Dejte nám vědět do komentářů nebo nám napište email na info@dilna-online.cz.