Kdo již někdy zavařoval okurky ví, že základ spočívá v nálevu a použitém koření. Samozřejmě, můžeme koupit již připravenou směs v prášku. Sami ale porovnejte a zjistíte, že to není to pravé ořechové. Do správných okurek patří pepř, nové koření, hořčičné semínko a další ingredience.
V případě domácího láku na okurky můžeme dělit na dvě možnosti. Směs koření si připravíte do každé sklenice zvlášť, nebo vaříte koření i s nálevem v jednom hrnci. Rozdíl poznáte na první pohled. Ingredience v každé sklenici zvlášť nejenže okurky perfektně ochutí, ale zároveň pěkně vypadá. Nicméně každému podle jeho chuti.
Vybrali jsme pro vás tři osvědčené recepty na lák od okurek. Jsou snadné, levné a garantujeme vám, že právě vaše okurky udělají parádu na každém stole a budou chutnat s uzeným i v bramborovém salátu.
Zdravé a očištěné okurky jsou základem dobrého láku.
babiččiny okurky
Osvědčený recept našich babiček. Jeho výroba je snadná a rychlá. Směs koření vaříte společně s nálevem a následně zaléváte. Nálev je na zhruba 3,5 kg okurek.
Ingredience
- 2,3 litru vody
- 0,5 litru octa
- 200 g cukru
- 60 g soli
- 20 tablet cukerinu
- 3 bobkové listy
- 1 lžičku celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžičku hořčičného semínka
- mrkev
- cibuli
Před vařením samotného nálevu okurky pečlivě omyjte a několikrát propíchněte slupku vidličkou. Propíchnutím docílíte toho, že okurka nasákne nálevem a bude tak akorát křupavá. Mezi okurky narovnejte kolečka cibule a kostičky mrkve. Na chuť můžete přidat i kousek feferonky.
Nálev připravíte svařením vody s octem a koření (cukr, sůl, cukerin, bobkový list, pepř, nové koření, hořčice). Nálevem zalijte okurky s cibulí a mrkví a sterilujte 20 minut při 80 stupních.
Tento nálev ocení zejména ti, kteří nemají rádi kopr. Ano. V celém nálevu nemusíte o kopr ani zavadit. Jistě, nic jím nezkazíte, ale nemáte-li tuto zeleninu rádi, nálev se obejde i bez ní.
S lákem od našich babiček rozhodně nezkazíte žádný obložený chlebíček.
pikantní nálev s chilli papričkou
Okurky pro pravýho chlapa. Ideální s uzeným nebo jinou masovou pochutinou. Rozhodně nedoporučujeme dávat do bramborového salátu. Příprava je podobná jako u minulého nálevu, v detailech se ale liší. Nálev je na 3 kg okurek. Tak jdeme na to.
ingredience
- 2 litry vody
- 600 mililitrů octa
- 80 g soli
- 150 g cukru
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 25 ks cukerinu
- kopr
- křen
- cibule
- mrkev
do každé sklenice
- 10 kuliček celého pepře
- 9 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 chilli paprička
Ano, jak jsme říkali. Tenhle nálev na vás půjde pěkně zostra. Začneme klasicky čištěním okurek. Lák připravíme svařením vody, octa, soli a cukru s hořčičným semínkem. Až stáhnete nálev ze sporáku, rozpusttě v něm cukerin.
Do každé sklenice připravte mimo okurek pepř, nové koření, bobkový list a chilli papričku. Sílu chilli papričky necháme na vás. Paprička se v láku rozleží a její síla se znásobí. Nevolte tedy extrémně pálivé odrůdy. Směs ve sklenicích zalijte lákem a sterilujte 20 minut při 85 stupních.
Takto naložené okurky se budou vyjímat na luxusních chlebíčcích s jemně pálivou pomazánkou, kde podtrhnou její chuť. Věříme, že s těmito okurkami vám nároční ochutnávačí utrhnou ruce. Dobrou chuť.
Okurky naložené v pikantním láku chutnají skvěle s klobáskami nebo uzeným masem.
lety ověřená klasika
Tenhle nálev nezkazíte. Ideální a léty prověřená klasika, kterou nezkazí ani začátečníci v zavařování okurek. I přes svoji jednoduchost je nálev chutný a jemný. Nálev je na 7 kg okurek.
ingredience
- 50 cukerinů
- 300 g cukru
- 120 g soli
- 1 litr octa
- 4 litry vody
do každé sklenice
- kulička nového koření
- 3 kuličky pepře
- hořčičné semínko
- snítka kopru
- kousek cibule
- půlka bobkového listu
Výhoda tohoto receptu spočívá v jeho jednoduchosti. Všeho stačí dát tak nějak přiměřeně a nemáte co zkazit. Začnete klasicky. Okurky pořádně omyjete, ideálně vydrhněte kartáčkem. Můžete je lehce napíchat, aby se v láku lépe proležely.
Suroviny na nálev smíchejte a asi 5 minut povařte nálev. Do každé sklenice vložte koření a zeleninu. Přidejte okurky tak, aby sklenice byla pořádně napěchovaná, a zalijte lákem. Sterilujte při 85 stupních zhruba 25 minut.
Takto upravené okurky se hodí ke každé příležitosti. Nezklamnou při konzumaci na syrovo, ani při podávání na chlebíčcích či v bramborovém salátu. Zkrátka lety prověřená klasika, která vás nemá šanci zklamat.
To by pro dnešek bylo vše. Máte svoje vlastní recepty nebo jste zkusili ty naše? Dejte nám vědět do komentářů nebo nám napište email na info@dilna-online.cz.