Okurkové, rajčatové a další saláty jsou bezpochyby hity každého léta. Vychlazené příjemně osvěží, hodí se jako příloha ke grilovaným masům i nedělním obědům. Mají jednu jedinou chybu. Rychle se zají.
V dnešním receptu si představíme variaci na klasický okurkový salát na vodě. Ten ale doplníme chutnou sladkokyselou zálivkou z nadrceného pepře, octa a sezamových semínek. Stejně jako tradiční okurkový salát, i ten vás příjemně osvěží. Před návštěvou se navíc můžete předvést jako zdatní kuchaři i přes to, že vám celá příprava nezabere více než pár minut.
ingredience
Ingredience stačí na 4 porce salátu.
- 2 středně velké okurky
- 1/2 červené cibule - můžete použít i normální cibuli
- 3/4 hrníčku rýžového octa
- 2 a půl lžičky cukru
- 1/2 lžičky nadrceného pepře nebo pepřových vloček - odvážnější mohou zkusit chilli vločky
- 1 a půl lžičky sezamových semínek
příprava
Okurku nakrájíme na nudličky tak, jak vidíme na obrázku. Nedočkavci nakrájí okurku škrabkou na plátky. Do plátků okurek promícháme směs na kostičky nakrájené cibule, rýžový ocet, cukr a nadrcený pepř. Celou směs pečlivě promícháme a necháme v lednici na cca 2 hodiny vychladit.
Po vychlazení celé směsi podáváme. Každou porci servírujeme zvlášť na talíř nebo do misky. Nudličky se přeci jen hůře jedí a jezení ze společné misky nemusí vyhovovat všem strávníkům. Před samotným podáváním salát posypeme sezamovými semínky.
A to je vše. Samotná příprava zabere pár minut. Doba, kterou salát stráví v lednici, záleží na tom, jak moc studený ho chcete mít a necháme ji na vás. Sami doporučujeme něco kolem dvou hodin. Pepř (chilli) a ocet se v okurkách hezky rozleží a udělají ten pravý šmak.
Pochlubte se nás se svými letními osvěžujícími recepty. Napište nám je do komentářů pod článek nebo na info@dilna-online.cz. Ty nejpovedenější vyhrají slevu na nákup elektronářadí.