RECEPT: Okurkový salát se sladkokyselou zálivkou

 

Okurkové, rajčatové a další saláty jsou bezpochyby hity každého léta. Vychlazené příjemně osvěží, hodí se jako příloha ke grilovaným masům i nedělním obědům. Mají jednu jedinou chybu. Rychle se zají. 

V dnešním receptu si představíme variaci na klasický okurkový salát na vodě. Ten ale doplníme chutnou sladkokyselou zálivkou z nadrceného pepře, octa a sezamových semínek. Stejně jako tradiční okurkový salát, i ten vás příjemně osvěží. Před návštěvou se navíc můžete předvést jako zdatní kuchaři i přes to, že vám celá příprava nezabere více než pár minut. 

1

ingredience

Ingredience stačí na 4 porce salátu.

  • 2 středně velké okurky
  • 1/2 červené cibule - můžete použít i normální cibuli
  • 3/4 hrníčku rýžového octa
  • 2 a půl lžičky cukru
  • 1/2 lžičky nadrceného pepře nebo pepřových vloček - odvážnější mohou zkusit chilli vločky
  • 1 a půl lžičky sezamových semínek

 

2

příprava

Okurku nakrájíme na nudličky tak, jak vidíme na obrázku. Nedočkavci nakrájí okurku škrabkou na plátky. Do plátků okurek promícháme směs na kostičky nakrájené cibule, rýžový ocet, cukr a nadrcený pepř. Celou směs pečlivě promícháme a necháme v lednici na cca 2 hodiny vychladit. 

Po vychlazení celé směsi podáváme. Každou porci servírujeme zvlášť na talíř nebo do misky. Nudličky se přeci jen hůře jedí a jezení ze společné misky nemusí vyhovovat všem strávníkům. Před samotným podáváním salát posypeme sezamovými semínky. 

A to je vše. Samotná příprava zabere pár minut. Doba, kterou salát stráví v lednici, záleží na tom, jak moc studený ho chcete mít a necháme ji na vás. Sami doporučujeme něco kolem dvou hodin. Pepř (chilli) a ocet se v okurkách hezky rozleží a udělají ten pravý šmak. 

3

Pochlubte se nás se svými letními osvěžujícími recepty. Napište nám je do komentářů pod článek nebo na info@dilna-online.cz. Ty nejpovedenější vyhrají slevu na nákup elektronářadí

 

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.